My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Konecranes Ypai Case

Konecranes – oikeiden osaajien houkuttelu aitoudella

Vuoden 2020 YPAI-tutkimustuloksetkin sen sanovat: tämän päivän ja tulevaisuuden kirkkaimmat talentit eivät halua vain työpaikkaa – he haluavat merkityksellisyyttä. Miten Konecranesin kaltaiset yritykset rakentavat brändiä, jonka nuoret ammattilaiset tunnistavat heijastelevan arvomaailmaansa?

Avainlöydökset

  • Nuorten ammattilaisten tulisi tunnistaa itsensä viestinnästänne
  • Nykyisten työntekijöiden osallistaminen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen
  • Selkeä strategia ja tavoitteet - mikä on nuorten ammattilaisten rooli niissä?

Työntekijöiden omiin tarinoihin perustuvan brändin rakentaminen on nostanut Konecranesin sijalle 10 Suomen houkuttelevimpien työnantajien listalla Young Professional Attraction Index -tutkimuksessa.

”Työnantajakuvan rakentaminen onnistuu vain silloin, kun nykyinen henkilöstö tai alumnit tunnistavat viestityn mielikuvan todenmukaisuuden, eli ei maalata pilvilinnoja. Hyvä työnantajakuva herättää tunteita - kuten kaikki brändit” sanoo Satu Virtanen, Suomen Konecranesin Talent Acquisition Specialist.

Konecranes on maailman johtava, yli 18 000 henkeä työllistävä nostolaitevalmistaja, jonka asiakkaita ovat muun muassa konepaja- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit. Konecranesin nostolaitteet hipovat taivaan rajoja yli 50 maassa ympäri maailman ja yrityksen liikevaihto on yli 3,3 miljardia euroa.

Heidän menestyksensä ei ole sattumaa: kapuaminen Suomen houkuttelevimpien työnantajien joukkoon on vaatinut rutkasti strategista ajattelua ja pitkäjänteisyyttä. Yksi asia on ja pysyy Konecranesin työnantajamielikuvatekemisessä, nimittäin aitoudesta kiinnipitäminen.

Mikä YPAI?

Academic Workin julkaisema Young Professional Attraction Index (YPAI) 2020 –tutkimuksen tulokset vahvistavat Konecranesin teoriaa siitä, että tämän ja huomispäivän osaajat etsivät työnantajaa, jonka kanssa jaetaan yhteinen arvomaailma.

YPAI on luotu auttamaan työnantajia ymmärtämään mitä nuoret ammattilaiset arvostavat eniten uutta työnantajaa valitessa. YPAI-tutkimustulokset pyrkivät tarjoamaan yrityksille syvällisempää ymmärrystä siitä, miten nuoria ammattilaisia houkutellaan, rekrytoidaan ja sitoutetaan.

”Vaikka usein ajattelemme työnantajamielikuvaa nimenomaan ulkoisena mielikuvana, ei siihen vaikuttaminen kuitenkaan ole pelkkää ulkokuoren kiillotusta. Työnantajamielikuvan kehittäminen ja strategian luominen on matka yrityksen ytimeen”, Satu avaa.

”Mitkä ovat liiketoimintastrategiamme teemat ja tavoitteet? Millaisia osaajia meillä on ja millaista osaamista tarvitsemme liiketoimintastrategian toteuttamiseen nyt ja tulevaisuudessa? Keitä he ovat? Mistä he ovat kiinnostuneita ja millaisia asioita he arvostavat? Mitä voimme tarjota, jota muut samoista osaajista kisaavat organisaatiot eivät tarjoa?”

Potentiaalin houkuttelu aloitetaan varhaisessa vaiheessa

Haluttujen osaajien houkutteleminen on yksi Sadun ja Konecranesin ensisijaisista tavoitteista ja panostukset aloitetaan jo urien alkumetreillä:

”Teemme yhteistyötä korkeakoulujen kanssa ympäri Suomen tarjoamalla tietoa itsestämme, toiminnastamme sekä kesätyömahdollisuuksistamme. Haluamme tarjota kiinnostavia, haastavia ja vastuullisia mahdollisuuksia nuorille ammattilaisille”, Satu jatkaa.

”Selkeät strategiset linjat ja mittarit ovat ainakin meillä tukeneet työnantajamielikuvatyön kehitystä. Työnantajamielikuvatyössä käy helposti niin, että ilman selkeitä suuntaviivoja päätyy tekemään vähän sitä ja tätä, vähän tuonne ja välillä vähän tänne, eikä toivottua lopputulosta siksi ehkä tule. Lähestymistapamme on ollut hyvin kohdennettua ja olemme alkaneet nähdä hyviä tuloksia – tulemmekin jatkamaan valitulla tiellä.”

Muihin suomalaisiin pörssiyrityksiin verrattuna Konecranes on edelleen suhteellisen nuori. Tänä päivänä hissiyhtiönä tunnettu Kone perustettiin vuonna 1910, ja sen liiketoimintaan kuuluivat keskeisesti mm. teollisuus- ja satamanosturit. 1994 Kone muutti strategiaansa, minkä myötä Kone Cranes -nosturiyksiköstä tuli itsenäinen osakeyhtiö: KCI Konecranes International Oy.

Kaikki tämä otetaan huomioon, kun yrityksen tarinaa kerrotaan nuorille ammattilaisille.

“On tärkeää rakentaa yrityksen liiketoimintastrategiaan pohjautuvaa työnantajamielikuvaa ja identifioida omat vahvuudet ja kehitysalueet. Eri sidosryhmien aktivointi ja sitouttaminen kehitystyöhön on keskeistä - työnantajamielikuvaa ei pidä yrittää rakentaa suljettujen ovien takana HR:n toimesta”, Satu kertoo.

Nykyiset työntekijät esiin

Aitous ulottuu myös Konecranesin viestinnässä käyttämiin kuviin: kun nuoret ammattilaiset samaistuvat kuviin ja tunnistavat itsensä niistä, on heidän myös helpompi kuvitella itsensä osaksi tiimiä.

“Tuomme työntekijöitämme ja yrityskulttuuriamme esiin kuvissa, videoissa ja uratarinoissa, joita hyödynnämme sitten eri alustoilla, kuten urasivuilla, sosiaalisessa mediassa, työpaikkailmoituksissa ja niin edelleen”, Satu esittelee.

”Hyvällä työantajamielikuvalla ja strategialla sekä laadukkaalla työntekijäkokemuksella voimme edesauttaa sellaisen osaamisen palkkaamista, minkä avulla voimme menestyä liiketoiminnassamme sekä jatkaa kasvua.”

Konecranes pähkinänkuoressa

  • Yli 18 000 työntekijää ja 96 kansallisuutta sijoitettuna 50 maahan
  • 3,3 miljardin euron konserniliikevaihto vuonna 2019
  • Tavoitteena, että naisten osuus konsernijohdossa on 25 % (tällä hetkellä 22 %)
  • Yhteistyö Ocean Cleanupin kanssa – teknologian ja resurssien tarjoaminen planeetan 1 000 saastuneimman joen puhdistamiseen

Academic Workin näkemys

"Konecranes on sisäistänyt, että uskottavan ja pitkällä aikavälillä kestävän työnantajabrändin rakentaminen lähtee sisältä. Ylitsepursuavan positiiviseen sävyyn viestiminen tai keinotekoisen kuvan antaminen johtavat odotusten ja todellisuuden kohtaamattomuuteen ja lopulta yrityksen työnantajamielikuvan vahingoittumiseen. Ollakseen houkutteleva työnantaja yrityksen on sitoutettava olemassa oleva henkilökunta. Kun nykyiset työntekijät kertovat työnantajastaan positiiviseen sävyyn perheelleen ja ystävilleen, alkaa mielikuvatyö tuottaa tulosta. Voittajakonsepti on sellainen, joka osallistaa omat työntekijät mielikuvan muotoiluun ja sen jakamiseen."