My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Academic_Work_tyohaastatteluun_valmistautuminen
Työnhaku

Työhaastatteluun valmistautuminen - lue vinkit ja loista!

Miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua? Mitä kysymyksiä työhaastattelussa esitetään?

Oli kyseessä sitten ensimmäinen työhaastattelusi, tai vaikka kymmenes urasi varrella, valmistautumiseen kannattaa panostaa yhtä paljon. Kannattaakin muistaa, että jo kutsu työhaastatteluun kertoo, että sinussa nähdään potentiaalia haettavaan työnkuvaan. Työhaastattelun tavoitteena onkin syventää tätä ensivaikutelmaa, jonka olet antanut hakemustekstissä, testejä tekemällä, sekä CV:ssäsi.

Tee nämä valmistelut ennen haastattelua



1. Tutustu tehtävään ja työnantajaan

Aloita työpaikkailmoituksen huolellisella lukemisella ja arvioi, miten osaamisesi ja luonteenpiirteesi käyvät ilmoituksessa esitettyjen kanssa yhteen. Lue myös mahdollisimman paljon yrityksestä tai organisaatiosta, jotta saat käsityksen siitä, millaista siellä on työskennellä ja mitä voisit tuoda yritykselle. Mitkä ovat yrityksen tavoitteet, missio ja visio? Millainen on työkulttuuri? Miten organisaatio on jäsennelty? Syvällinen potentiaaliseen työnantajaan tutustuminen on oiva tapa näyttää, että olet kiinnostunut työskentelemään juuri täällä. Mikä tärkeintä, verkkosivuihin ja muuhun ulkoiseen viestintään tutustuminen helpottaa vastaamaan haastattelussa esitettäviin kysymyksiin tavalla, jolla organisaatio itsekin itsestään puhuu. Saat näin myös erinomaista aineistoa kysymyksiin, joita haluat kysyä työnantajalta!

2. Kirjoita valmiita vastauksia todennäköisiin kysymyksiin

Haastattelussa sinulla on mahdollisuus saada lisätietoja tehtävästä ja osoittaa rekrytoijalle, miksi juuri sinä olet oikea henkilö tehtävään. Sen lisäksi, että valmistaudut lukemalla työpaikasta ja yrityksestä, on hyvä valmistautua myös kysymyksiin, joita rekrytoija saattaa esittää.

Olemme koonneet tähän artikkeliin yleisimmät kysymykset, joita työhaastatteluissa esitetään.

3. Varaudu konkreettisilla esimerkeillä

Academic Work hyödyntää rekrytoinnissa kompetenssipohjaista haastattelumallia, jonka mukaan työtehtävään määritellään siinä menestymisen kannalta tärkeimmät ominaisuudet ja hakijaa arvioidaan näiden ennalta määriteltyjen kompetenssien pohjalta. Toisin sanoen, emme pyydä listaamaan henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, vaan kysymyksemme koskevat toimintaasi menneisyydessä. Haemme siis konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olet toiminut tietynlaisissa tilanteissa aiemmin. Valmistautuminen kompetenssipohjaiseen haastatteluun on helppoa: sinun tarvitsee vain miettiä etukäteen esimerkit tilanteista, joissa olet hyödyntänyt työpaikkailmoituksessa listattuja toivottavia piirteitä, tai taitoja.

Mitä jos sopivia esimerkkejä ei heti tule mieleen? Muista, että mikä tahansa valmisteltu esimerkki on parempi kuin ei esimerkkiä ollenkaan. Todellisuudessa on harvinaista, että ihmisen elämästä ei löytyisi soveltuvaa esimerkkiä, sillä kaikenlaisen työkokemuksen lisäksi niitä voi löytää vaikkapa harrastusympäristöstä, opiskeluajoilta, tai jopa ystäväpiirin välisestä kanssakäymisestä. Työpaikkaa hakiessa varmin valinta on kuitenkin työhön liittyvä esimerkki. Jos haastattelussa tulee esiin kysymys, johon et ollut valmistautunut, ota oma aikasi ja mieti soveltuvaa vastausta hetki. Rekrytoija ei odota jokaista vastausta "kuin apteekin hyllyltä" - harkitut vastaukset sen sijaan antavat lähes aina hyvän vaikutelman.

Evidence Based Recruitment

Tiedämme, mitkä tekijät ennustavat tulevaa työssä suoriutumista ja että suurta osaa näistä tekijöistä ei voi luetella CV:ssä. Siksi hyödynnämme työssämme Evidence Based Recruitment -menetelmää, jossa haastamme perinteisen rekrytointitavan arvioimalla ehdokkaita objektiivisen, datalähtöisen ja oikeudenmukaisen prosessin perusteella. Keskitymme puhtaasti sinun ja avoimen työpaikan yhteensopivuuteen, joten potentiaalisi ja persoonallisuutesi ovat yhtä tärkeitä kuin kovat taitosi.

4. Pukeudu tilanteeseen sopivasti

Ulkoisella olemuksella ei tulisi olla mitään tekemistä haastattelussa pärjäämisen suhteen. Tärkeintä onkin varmistaa, että asusi tekee sinun olosi mukavaksi ja sopivalla tavalla itsevarmaksi. Esimerkiksi hiertävät, liian kuumat tai kiristävät vaatekappaleet saavat ajatukset helposti siirtymään epämukavuuden tunteeseen, itse haastattelussa läsnä olemisen sijasta.

Kannattaa kuitenkin ottaa selvää, onko työnantajalla jonkinlainen pukukoodi. Jos pukukoodi on, pukeutumalla sen mukaisesti osoitat arvostusta työpaikan tapakulttuuria kohtaan. Vaikka pukeutumissäännöistä ei olisikaan täyttä varmuutta, valkoisella kauluspaidalla ja siisteillä housuilla on vaikea mennä vikaan.

5. Harjoittele ja kertaa

Juuri kukaan ei ole haastattelutilanteessa luonnostaan loistava, vaan parhaimmista kandidaateista paistaakin joko kokemuksen, taikka harjoittelun määrä. Oletko tehnyt taustatyösi ja valmistellut vastaukset kysymyksiin? Loistavaa! - oletkin jo lähes valmis ja muistiinpanosi on täysin hyväksyttävää ottaa myös itse haastatteluun mukaan. Ennen haastattelua on kuitenkin hyödyllistä harjoitella ääneen ja mieluiten jonkun kanssa. Olisiko jollakulla läheiselläsi mahdollisuus toimia "rekrytoijana"? Kuivaharjoittelu voi tuntua oudolta, mutta usko pois, se helpottaa haastattelussa itsensä ilmaisua suunnattomasti.

Näin varmistat sujuvan etähaastattelun

🡲 Varmista toimiva verkkoyhteys.
🡲 Onko haastattelu Teamsissä, Zoomissa tai muun sovelluksen kautta? Lataa ja päivitä oikea tapaamissovellus etukäteen - varmuuden vuoksi useammalle laitteelle!
🡲 Varmista kameran sekä mikrofonin toimivuus.
🡲 Etsi valoisa ja matalakontrastinen ympäristö. Taustan tulisi olla neutraali ja huomiota herättämätön, oli se sitten fyysinen tai virtuaalinen.
🡲 Lue pukeutumisohjeet yllä

Ota vielä nämä huomioon

Ensivaikutelma
Vanha klisee pitää edelleen paikkansa - tule paikalle ajoissa. Myöhästymisen antama huono vaikutelma asettaa paineita lopulle haastattelulle ja äärimmäisissä tapauksissa se pilaa mahdollisuutesi heti alkuun. Ajoissa oleminen taas auttaa selviämään sattumuksista, kuten navigointivirheistä ja mahdollistaa rauhoittumisen sekä oikeaan mielentilaan pääsyn ennen haastattelun alkua. Jos kuitenkin näyttää siltä, että tulet olemaan myöhässä, ilmoita siitä heti ja pahoittele vielä perillä.

Lisäksi;
🡲 Varmista, että muistat sen henkilön nimen, ketä tulet tapaamaan
🡲 Tervehdi, kättele ja katso tapaamaasi henkilöä silmiin.



Ota rennosti
Työhaastatteluissa on tärkeää tehdä hyvä ensivaikutelma ja pukeutuminen on yksi keino antaa positiivinen kuva itsestään heti alussa. Hyvä lähtökohta onkin pukeutua siististi, esim. kauluspaitaan, suoriin housuihin tai hameeseen, pikkutakkiin tai bleiseriin, tai mekkoon. Siistiin pukeutumiseen voi hyvin yhdistellä myös persoonaa esim. värejä tai asusteita käyttäen.

Kun mietit pukeutumista työhaastatteluun, kannattaa pitää mielessä millaiseen yritykseen olet hakemassa. Esimerkiksi kansainväliset konsernit ovat usein tarkempia businesspukeutumisesta kuin start-up yritykset. Hyvä vinkki on käydä kurkkaamassa yrityksen nettisivuilta tai somesta minkälainen vaatetus kuvissa esiintyvillä työntekijöillä on!

Toimi näin haastattelun jälkeen

Haastattelun jälkeen

Reflektoi
Mikä meni haastattelussa hyvin? Mistä voisin oppia seuraavaa kertaa varten? Jos jokin haastattelukysymyksistä tuotti vaikeuksia, kirjoita se ylös ja ota se huomioon seuraavaa valmistautumista silmälläpitäen.

Kysy, missä mennään Jos työnantajan puolelta ei olla ilmoitettu seuraavista askelista sovitussa ajassa, ota rekrytoijaan yhteyttä ja pyydä tilannepäivitystä. Joskus prosessi valitettavasti venyy, joten radiohiljaisuus ei vielä välttämättä ole syy luopua toivosta.

Muista pyytää palautetta Jos valinta ei kohdistunut sinuun, kannattaa ehdottomasti, mitä olisit voinut tehdä paremmin. Tämä on äärimmäisen arvokasta tietoa jatkoa ajatellen.