Päivitetty 14.1.2021
Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) lähti leviämään Kiinasta joulukuussa 2019 ja sen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19. Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen ja toimintatapoihin.
Academic Work tarkkailee tilanteen kehittymistä ja seuraa viranomaisten ohjeistuksia tarkasti. Tietolähteinä on käytetty pääasiallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Ulkoministeriön, Valtioneuvoston, European Centre of Disease Controlin (ECDC) ja WHO:n antamia tietoja ja suosituksia.
Olemme koonneet sinulle, Academic Workin konsultti, tärkeimmät ohjeistukset alle. Ne pohjautuvat edellä mainittujen viranomaisten suosituksiin, joiden mukaan myös päivitämme ja ylläpidämme ohjeistuksiamme. Kannustamme sinua myös itsenäisesti seuraamaan viranomaisten suosituksia ja ohjeita.
Tahtotilamme ja prioriteettimme on yhdessä estää koronaviruksen leviäminen noudattamalla viranomaisten ohjeistusta. Huomioithan, että on sinun vastuulla seurata ja noudattaa ajantasaisia viranomaisohjeistuksia sekä asiakasyrityksen, että Academic Workin antamia ohjeita.
Meille on tärkeintä, että me kaikki pysymme terveinä ja turvassa.
Academic Work seuraa viranomaisten suosituksia etätyön suhteen. Konsulttien tulee noudattaa asiakasyrityksen käytäntöjä lähi-, etä- ja hybridityössä, ja käytännöt voivat riippua organisaation ja tehtävän mukaan. Sovithan mahdollisesta etätyöskentelystä aina suoraan asiakasyrityksen lähiesihenkilösi kanssa, ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut etätyöskentelyyn.
Mikäli tietokoneesi on jäänyt töihin ja sinun on jäätävä karanteeniin kotiin, voit pyytää kollegaasi lähettämään tietokoneen taksilla ja hakea kulukorvausta taksimatkasta. Kaikki konsulttimme ovat etätyövakuutettuja, mikä tarkoittaa, että vakuutuksesi on voimassa työskennellessäsi etänä Suomessa.
Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan hidastaa viruksen leviämistä, pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja vähentämällä sosiaalisten kontaktien määrää. Kaikissa tilanteissa on tärkeää:
Lisäksi suosittelemme kasvomaskien käyttöä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa. Tällaisia tilanteita syntyy esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Seuraathan Työterveyslaitoksen virallisia ohjeiita hygienasta huolehtimiseen ja toimithan niiden mukaisesti. Suosituksia julkisen liikenteen osalta kannattaa seurata esimerkiksi oman alueen joukkoliikenteen sivuilta (esim. HSL), Matkahuollon ja VR:n sivuilta. Muistathan noudattaa myös asiakasyrityksen hygieniakäytäntöjä.
Suosittelemme työntekijöillemme koronavirusrokotteiden ottamista. Koronarokote auttaa suojaamaan taudilta ja etenkin sen vakavilta muodoilta niin itseä kuin muita. Lisätietoja rokotteen vaikutuksesta ja tehosta Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sivuilla. Rokotteen saa toistaiseksi maksutta julkisesta terveydenhuollosta ja kunnat vastaavat koronarokotusjärjestelyistä. Tutustuthan tämän vuoksi oman kotikunnan terveydenhuollon antamiin ohjeisiin. Yleistä tietoa koronarokotteesta voit lukea esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sivuilta.
Olemme päivittäneet tammikuussa 2022 koronatestausohjeistustamme työterveyshuollossa. Jatkossa:
Muistathan aina tarvittaessa perua Terveystalolle varatun aikasi peruutusehtojen mukaisesti (väh. 24h etukäteen). Perumattomasta tai väärin perutusta ajasta lähtee lasku työntekijälle.
Huomaathan, että myös Terveystalolla on pitkät jonot! Hakeuduthan koronatestiin julkiselle puolelle tai Terveystalolle sen mukaan, minne saat nopeammin ajan.
Viranomaisten koronaohjeistukset muuttuvat nyt tiheällä aikataululla ja pyydämme, että seuraat oman kuntasi terveydenhuollon ohjeistusta. Esimerkiksi Helsingin kaupungin uuden linjauksen mukaan testi ei aina ole tarpeellinen, jos kyseessä on altistuminen tai lieväoireinen koronavirus. Vaikka olisit siis oikeutettu testiin Terveystalolla, käytäthän tarveharkintaa ja seuraa viranomaisten antamia ohjeita. Seuraa myös Terveystalon ohjeita, minne/miten voit varata esimerkiksi lääkäriajan, jos sinulla on mahdollisia koronavirusoireita.
Yllä olevat linjaukset ja ohjeet ovat voimassa toistaiseksi, mutta niihin saattaa muuttuvien tilanteiden myötä tulla muutoksia nopeallakin aikataululla.
Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.
Suosittelemme vahvasti, että käyt lataamassa ja otat käyttöön THL:n julkaiseman Koronavilkku-appin. Sen avulla pystyt seuraamaan oletko mahdollisesti altistunut virukselle. Lisäksi osa kunnista kerää verkkosivuilleen tietoa paikoista, joissa on tiettyinä ajankohtina voinut altistua koronavirukselle.
Mikäli sinulla herää kysymyksiä töiden järjestämisestä poikkeustilanteesta johtuen, otathan yhteyttä Academic Workin konsulttipäällikköösi ja/tai asiakasyrityksen lähiesihenkilöösi. Kehotamme konsulttejamme seuraamaan ajankohtaisia ohjeistuksia THL:n ja Valtioneuvoston sivuilta.
Ohjeistuksen lisäksi, pidäthän itsesi ajan tasalla asiakasyrityksen ohjeistuksista ja käytännöistä.
Ajantasaisen ohjeistuksemme toimintaohjeista löydät jatkossakin tältä sivulta.
Parhain terveisin,
Me Academic Workilla