My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
alumni.jpg
Alanvaihto

Datan merkitys kasvaa ennennäkemätöntä vauhtia – osaajat viedään nyt työmarkkinoilla käsistä

Lue datan merkityksen kasvusta ja miksi alalle kannattaa nyt hakeutua!

Onko sinulla palava halu työskennellä tulevaisuudessa datan parissa? Kärsitkö jatkuvasta datakipinästä? Oletko koskaan miettinyt miten datan avulla voidaan ratkaista yritysten liiketoimintahaasteita?

Tulevaisuuden dataosaaja – tässä on tilaisuutesi! Academic Work Academy järjestää nyt maksuttoman 12 viikon Data Engineer -intensiivikoulutuksen, jonka selättänyt tulee olemaan tulevaisuuden työmarkkinoilla aivan erityisen kuumaa kamaa. Miksi näin on ja mistä syistä uusi ura datan parissa kannattaa – lue lisää alta!

Miksi datassa on tulevaisuus?

Dataa on kaikkialla – sitä myös kerätään talteen enemmän kuin ikinä ennen. Myös yritykset ovat heränneet datan kasvaneeseen rooliin liike-elämässä ja monentasoisessa päätöksenteossa, sillä ilman relevanttia ja huolella pureksittua dataa voidaan tehdä vain aavistuksiin perustuvia olettamuksia ja tämä jos mikä on nykymaailman liiketoiminnassa kaukana riittävästä.

Yrityksissä panostetaan tällä hetkellä ennennäkemättömällä vimmalla datan ymmärtämiseen ja hallintaan. Huolimatta ajankohtaisista koneoppimisen ja tekoälyn tuomista mahdollisuuksista, data tarvitsee yhä avukseen analyyttisiä ihmissilmiä, jotta dataa voidaan hyödyntää mahdollisimman ketterästi. Siksi osaajat, jotka hallitsevat niin raakadatan etsinnän, yhdistelyn, järjestelyn kuin visualisoinninkin ovat nyt erityisen kuumaa valuuttaa työmarkkinoilla.

“Data-analytiikka on tulevaisuutta enemmän kuin tässä hetkessä edes ymmärrämme,” luonnehtii Academic Work Academyn Data Analytics -koulutuksesta keväällä 2021 valmistunut Heta Strömberg, joka vaihtoi työn ensihoidosta datan hallintaan.

Samaa painottaa myös alumnimme Viia Hatara-Pulliainen, joka hyppäsi lennosta markkinoinnin parista datan analysointiin.

“Näen datan ja sen käsittelyn roolin vain kasvavan tulevaisuudessa, joten uskon, että uudella dataosaamisellani on varmasti kysyntää.”

Näinhän se on ja vauhti arvatenkin sen kuin kiihtyy tulevaisuudessa. Vai miltä kuulostaisi uramahdollisuudet, joissa pääset datan hallinnan lisäksi vaikka erikoistumaan koneoppimiseen, sukeltamaan tekoälyn maailmaan tai ottamaan haltuun algoritmien hyödyntämisen. Työmarkkinoilla on kova kysyntä dataosaamisesta ja mikä parasta – osaajapulan lisäksi uranvaihtoa puoltaa myös alan loputtomat kehittymismahdollisuudet ja vakaat uranäkymät pitkälle tulevaisuuteen.

Millainen on data-osaajan työnkuva?

Datan parissa riittää lukemattomia erilaisia rooleja data-analyytikoista koneoppimisen asiantuntijoihin ja data-arkkitehteihin. Oli dataosaajan työnkuva tulevaisuudessa mikä tahansa, on varmaa, että koulutuksesta valmistuva pääsee urallaan työskentelemään avainasemassa, kun organisaatioiden toiminnasta tehdään fiksumpaa.

Data Engineerin tärkein tehtävä on pureskella data mahdollisimman käytettävään muotoon. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sellaisten teknisten ratkaisujen suunnittelua ja rakennusta, joiden avulla dataa voidaan kerätä eri lähteistä, yhdistellä, mallintaa ja jalostaa. Data Engineer on ennen kaikkea tekninen taituri, joka ottaa haltuunsa eri teknologiota kuten SQL ja Python, jolloin voidaan puhua koodaamisen kaltaisesta työskentelystä datan parissa. Data Engineerin työtehtävät tähtäävät viime kädessä yritysten päätöksenteossa tukemiseen, mutta työpöydälle kulkeutuu usein myös integraatioihin, tietovarastoihin ja pilviteknologioihin liittyviä projekteja.

Data Engineerejä tarvitaan kaikenlaisten yritysten liiketoimintakehityksessä esimerkiksi kun halutaan optimoida varastotilaa, helpottaa asiakaskokemusta, pienentää hävikkiä tai jopa ehkäistä liikenneonnettomuuksia. Kiinnostavaa – eikö?

Entä sitten data-analyytikko? Miten näiden dataosaajien työnkuvat itseasiassa eroavat toisistaan? Data Engineerin tehtävänä on nikkaroida datasta mahdollisimman käytettävää ja ymmärrettävää. Tämän jälkeen kuvaan astuu data-analyytikko, joka mallintaa valmiiksi käsitellystä datasta organisaation päätöksentekoa tukevia analyyseja. Data Engineerin työnkuva ei kuitenkaan ole pelkkää datan rakentamista, vaan analyyttistä ajattelua edellytetään molemmissa työnkuvissa.

Myös Heta on omassa työssään tottunut ottamaan haltuun datan koko elinkaaren. Tämä on tärkeää, jotta toimivia raportteja voidaan luoda.

“Datan hyödyntämisen kaikki eri vaiheet vaativat paljon pohtimista ja testaamista. Nämä ovat juuri ne seikat, jotka saivat minut innostumaan tästä alasta. Datan käsittelyssä jokainen päivä on erilainen ja ongelmanratkaisu on osa päivittäistä työtä – se pitää mielenkiinnon korkealla päivästä toiseen,” Heta kuvailee työtään.

Miksi ura datan parissa kannattaa?

Datan parissa työskennellään alalla, joka ei junnaa paikallaan. Jos kaipaat mielekkäitä haasteita ja saat erityisiä kicksejä ongelmanratkaisusta, hyppy data-alalle tuo väistämättä lisää merkityksellisyyden tunnetta työpäiviin.

Annetaan alumniemme Hetan ja Viian summata alan parhaat puolet.

Hetan mielestä parasta datan parissa ovat mielekkäät haasteet. Merkityksellisyyttä lisää, kun päivät eivät ole rutiininomaisia vaan niissä on riittävästi vaihtelua.

“En tiedä parempaa tunnetta kuin se, että saan ratkaistuksi jonkin ongelman, joka on saattanut roikkua pidempään työpöydällä odottamassa ratkaisua,” Heta jatkaa.

Viian mielestä ala kehittyy ja kasvaa jatkuvasti, joten uusia uramahdollisuuksia riittää.

“Näen mahdollisuuteni data-analyytikkona lähes rajattomina – koko ajan saa oppia lisää ja kehittyä. Itse motivoidun urallani tästä mahdollisuudesta eniten,” Viia täydentää.

Heräsikö sinussakin datakipinä?

Julkaisemme koulutukset täällä, joten pidäthän sivua silmällä niin et missaa seuraavaa datakoulutustamme! Lue myös koulutuksen käyneen Hetan koko alumnitarina täältä ja inspiroidu alanvaihdosta.

Alanvaihto