Lue Hetan uratarina ja opi minkälaista on työ datan parissa.
Yritykset panostavat nyt ennen näkemättömällä tahdilla datan ymmärtämiseen ja hallintaan – nojaahan yritysten päätöksenteko yhä useammin dataosaajien ennalta valmiiksi pureskeltuun, järjesteltyyn ja visalisoituun dataan.
Erityisen kuumaa valuuttaa työmarkkinoilla ovat tällä hetkellä datan syövereissä luovivat tekniset taiturit, data engineerit, jotka ovat avainasemassa tekemässä organisaatioiden toiminnasta fiksumpaa.
Datan tulevaisuuden oivalsi myös Academic Work Academyn Data Analytics -koulutuksesta keväällä 2021 valmistunut Heta Strömberg. Mikä sai Hetan vaihtamaan alaa datan pariin? Entä mitä kaikkea kuuluu Data Engineerin työnkuvaan – lue lisää alta!
Ennen Academic Work Academya Heta työskenteli 15 vuoden ajan ensihoidossa, mutta vuorotyö alkoi vuosien saatossa tuntumaan liian raskaalta.
“Aloin miettiä, että mikä muu työ voisi tuntua yhtä innostavalta kuin ensihoito. Ystäväni kehotti minua tutustumaan data-analytiikkaan, koska hän tiesi minun pitävän matematiikasta ja ongelmanratkaisusta,” Heta muistelee.
Samalla ystävä vinkkasi Hetalle myös Academic Work Academyn koulutuksesta.
“Koska Academyn koulutusmalli on suunniteltu nimenomaan aikuisopiskelijoiden lähtökohdista käsin, niin kiinnostuin välittömästi mahdollisuudesta vaihtaa alaa 12 viikon intensiivikoulutuksen kautta.”
Kun ovet sitten hakuprosessin jälkeen avautuivat Academyn data-analytiikka koulutukseen, sai Heta nopeasti huomata paitsi opiskelun haastavuuden, mutta myös antoisat piirteet.
“Alusta asti meille toistettiin, että meidän tulee luottaa oppimisprosessiin. Opiskelujen aikana uutta asiaa tulee paljon lyhyessä ajassa – kaikkea ei voi eikä pidäkään sisäistää kerralla.”
Opintojen myötä Heta oppi luottamaan siihen, että kun tieto kasvaa, kehittyy hiljalleen myös oma ymmärrys ja osaaminen.
“Elinikäisen oppimisen ajatusmalli sopii erityisen hyvin IT-maailmaan, jossa työkalut, alustat ja työskentelytavat muuttuvat jatkuvasti. Tämän ajatusmallin sisäistäminen on auttanut eteenpäin myös uudella uralla,” Heta kertoo.
Data-analytiikan parissa riittää monenlaisia rooleja. Data Engineer on ennen kaikkea tekninen taituri, joka pureskelee datan mahdollisimman käytettävään muotoon. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi datan keräämistä eri lähteistä, sen yhdistelyä ja jalostamista. Näiden tietojen pohjalta data-analyytikko laatii raportteja ja visualisointeja tai mallintaa organisaation päätöksentekoa tukevia analyyseja.
Näitä työtehtäviä lukeutuu myös nykyään Business Intelligence -työkalujen kanssa työskentelevän Hetan työpäiviin.
“Matkan varrella työnkuvani on muuttunut niin, että nykyään myös kehitän ja luon työskentelymalleja Power BI:n alustan käyttöä varten. Samalla saan opettaa muille parhaita toimintatapoja tätä kyseistä alustaa käyttäen,” Heta kuvailee työnkuvaansa.
Hetan työssä on hyvä olla kokemusta koko datan elinkaaresta, jotta toimivia raportteja voidaan luoda.
“Datan hyödyntämisen kaikki eri vaiheet vaativat paljon pohtimista ja testaamista. Nämä ovat juuri ne seikat, jotka saivat minut innostumaan tästä alasta. Datan käsittelyssä jokainen päivä on erilainen ja ongelmanratkaisu on osa päivittäistä työtä – se pitää mielenkiinnon korkealla päivästä toiseen.”
Heta uskoo, että data-analytiikka on tulevaisuutta enemmän kuin tässä hetkessä edes ymmärrämme.
Academic Work Academyn jälkeen Heta on vielä jatkanut opiskelua ja IT-maisterin opinnot ovat jo yli puolenvälin. Data-analytiikka ja sen saralla itsensä kehittäminen kiinnostaa edelleen. Myös uralla eteneminen on Hetalle tärkeää, sillä uusien taitojen oppimisen myötä myös motivaatio työtä kohtaan pysyy korkealla.
Parasta datan parissa ovat mielekkäät haasteet. Merkityksellisyyttä lisää, kun päivät eivät ole rutiininomaisia vaan niissä on riittävästi vaihtelua.
“En tiedä parempaa tunnetta kuin se, että saan ratkaistuksi jonkin ongelman, joka on saattanut roikkua pidempään työpöydällä odottamassa ratkaisua,” Heta iloitsee.
Haku keväällä 2024 järjestettävään Data Engineer -koulutukseen on päättynyt. Voit tutustua avoinna oleviin koulutuksiimme täällä.