Työkokemuksen kartuttaminen jo opintojen aikana on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Työkokemus auttaa hahmottamaan, mitä haluaa tehdä valmistumisen jälkeen ja kokemuksen avulla on myös helpompaa saada se unelmiensa työ. Opintojen ja osa-aikatyön yhdistäminen voi olla haastavaa ja jopa raskasta. Tässä kirjoituksessa jaamme nuorille ammattilaisille viisi vinkkiä miten kannattaa ja ei kannata tehdä, jotta ajankäyttö olisi optimaalista.
Yksi tärkeimmistä seikoista on aikataulun suunnitteleminen. Kursseja ei yleensä pysty valitsemaan vapaasti, vaan pakollisten kurssien luennot ovat silloin kun ne ovat. Keskustele tästä avoimesti esimiehesi kanssa ja yrittäkää yhdessä sumplia työvuorosi sellaisille päiville, joille ei osu tärkeitä luentoja tai tenttejä.
Suosittelemme vahvasti kalenterin käyttöä. Sen avulla hahmotat konkreettisesti, mitkä päivät olet töissä, milloin sinulla on luentoja, paljonko aikaa olet pyhittänyt opiskeluihin ja koska rentoudut vapaa-ajallasi.
Kaikki tarvitsevat eri määrän unta selvitäkseen päivästä pirteänä. Toisille riittää vajaat kuusi tuntia, kun taas toiset tarvitsevat täydet kahdeksan tuntia unta yössä. Tärkeintä on löytää se oma optimaalinen uniaika ja pitää kiinni vuorokausirytmistä. Säännöllinen rytmi auttaa jaksamaan paljon paremmin. Riittävän unen lisäksi säännöllinen syöminen on todella tärkeää. Monipuolinen ja säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan, niin kliseiseltä kuin ehkä kuulostaakin. Knoppina: aivot ovat kooltaan noin 1/50 ihmisen painosta, mutta ne kuluttavat päivittäisestä energiakapasiteetistasi noin 1/5.
Kaikkea vapaa-aikaa ei kannata käyttää opiskelujen hoitamiseen, vaikka kävisikin osa-aikatöissä koulun ohella. Muista myös rentoutua ja hetkellisesti unohtaa kaikki velvollisuutesi. Kukaan ei pysty tauotta puurtamaan työ- ja koulujuttujen parissa - lopulta törmäät väistämättä seinään. Muista pitää taukoja, rentoutua ja anna itsellesi lupa aika-ajoin unohtaa niin opiskelu- kuin työasiatkin!
Jos tiedät, että sinulla tulee olemaan raskasta koulussa, kerro tästä esimiehellesi, jotta asiaan voidaan reagoida ja suorittaa ennakoivia toimenpiteitä. Älä ota vastaan lisävuoroja tai ylimääräisiä työtehtäviä, mikäli tiedät, että ne tulevat heijastumaan negattivisesti opintoihisi ja/tai jaksamiseesi.
Sama pätee myös toisin päin: mikäli koittaa ajanjakso, jolloin koulun suhteen on rauhallisempaa ja kaipaat tekemistä, voit keskustella tästä esimiehesi kanssa ja tarjoutua tekemään enemmän töitä. Tärkeintä on pysyä rehellisenä omasta tilanteesta kaikille osapuolille.
Kuten elämässä yleensä, tärkeintä on tasapaino. Kun kaikki elämän aspektit ovat balanssissa, jaksaa paljon paremmin. Yritä siis löytää se oma tasapainosi työn, koulun ja vapaa-ajan välillä. Tasapaino onkin ajoittain jopa mahdotonta saavuttaa - on ymmärrettävä panostaa pitkäjänteisiin tasapainotukseen jotta pääset tasauttamaan oman jaksamisesi ja sensorisi.
Tsemppiä kaikille opiskelijoille työn ja koulun tasapainottamiseen. Muistakaa, että tärkeintä on aina oma hyvinvointinne!